roenfr

Lansare de carte

„CLIPELE DIN NOI”, autor Maria BUTUC-BRIGAI

    

Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la lansarea cărții „Clipele din noi”, autor Maria Butuc-Brigai, profesoară de limba și literatura română și literatura universală, dedicată promovării culturii vorbirii prin proiectul său inedit „Picătură de limbă”, cunoscut de mulți români de pretutindeni.

„În paginile acestei cărți, veți găsi fragmente din sufletu-mi, transfigurate în versuri ce ascund zbuciumul și bucuria de a fi om... Fiecare cuvânt este o fereastră către universul interior, un ecou al visurilor, temerilor și bucuriilor ce mi-au fost părtașe în călătoria vieții”, mărturisește autoarea.

Debutul cu placheta de versuri „Clipele din noi” concentrează mai mulți ani de frământări existențiale transpuse în versurile textelor poetice.

Participă: Victoria FONARI, dr. în filologie, conf. univ., poetă, critic literar; Claudia PARTOLE, poetă, eseistă, prozatoare; Adrian GHICOV, dr. hab. în pedagogie, conf. univ.; Mariana MARIN, dr. în pedagogie, conf. univ., președinta AGIRoMd.

Moderatoare: Aura REVENCO, consilier în comunicare.

Evenimentul va avea loc la 17 noiembrie 2024, ora 14:00, Sala de conferințe „Alexe Rău”, bloc central, et. I (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție tematică

„Membrii Academiei de Știință la ceas aniversar”

În cadrul Zilelor Științei marcate în perioada 11-15 noiembrie la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în acord cu Ziua internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, Vă invităm să vizitați expoziția tematică „Membrii Academiei de Știință la ceas aniversar”, organizată pentru a evidenția și ridica gradul de conștientizare a publicului larg despre rolul științei în societate. Expoziția înserează cca 160 de documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și reflectă viața și activitatea savanților – academicieni jubiliari, publicațiile și realizările științifice ce se înscriu în rândul celor mai valoroase cercetări din toate domeniile științei, care au făcut adevărate revoluții în dezvoltarea științei Moldovei și care colaborează/colaborat intens cu centrele științifice internaționale.

Sunt etalate publicații ce reflectă și o altă pleiadă de academicieni jubiliari precum: Maria Palistrant, fiziciană, doctor habilitat în științe fizic-matematice, profesoară un iversitară,membru de onoară al AȘM; Anatol Ciobanu, lingvist, doctor habilitat în filologie, Cavaler al „Ordinului Republicii”; Ion Dediu, biolog, specialist în ecologie, zoologie; Alexadru Roșca, filosof, politolog, doctor habilitat în filosofie; Vasile Procopișin, specialist în farmaceutică, doctor habilitat, Cavaler al „Ordinului Republicii”; Ion Ababii, medic, specialist în domeniul otolaringologiei, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, inventator, membru titular al AȘM; Dumitru Matcovschi, poet, prozator, publicist, dramaturg, traducător, membru titular al AȘM, Cavaler al „Ordinului Republicii” și alții.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 10 noiembrie 2024, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție de publicații

„PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL CHIȘINĂULUI

ÎN ARTA PLASTICĂ BASARABEANĂ (sec. XIX – sec. XX)”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la o nouă expoziție tematică cu genericul „Patrimoniul arhitectural al Chișinăului în arta plastică basarabeană (sec. XIX – sec. XX)”. Expoziția cuprinde circa 200 de publicații (enciclopedii, monografii, albume, ediții periodice, pliante, fotografii, cărți poștale, hărți etc.), care reflectă diverse abordări ale istoricilor din domeniul urbanismului și al patrimoniului arhitectural, concepte și noțiuni de urbanism și patrimoniu arhitectural, aspectele legale, tehnice și economice ale patrimoniului arhitectural. Un compartiment oglindește Chișinăul văzut în diferite ipostaze de artiștii plastici ai neamului, în albume, cărți poștale și fotografii ale Chișinăului din sec. XX.

Expoziția este deschisă pentru vizitatori începând cu 1 noiembrie 2024, în spațiul expozițional Colecția Arte și hărți, blocul II, etajul 1 (str. 31 august 1989, 78).

Forumul Cercetătorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci

„ Inovație, cercetare și transformare digitală în biblioteci”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează ediția a 8-a a Forumului Cercetătorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, cu genericul „Inovație, cercetare și transformare digitală în biblioteci”.

Evenimentul este organizat în contextul Zilelor Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova și se centrează pe explorarea direcțiilor de cercetare în domeniul biblioteconomiei și științei informării, rolul biblioteciilor în epoca transformării digitale, inovarea serviciilor de bibliotecă pentru comunitatea academică. Evenimentul își propune să stimuleze cercetarea în bibliotecă și să dezvolte noi modele pentru a promova accesul deschis la cunoaștere în contextul suportului informațional oferit comunității academice prin facilitarea accesului la resurse științifice.

Activitatea se va desfășura la 11 noiembrie 2024, ora 9.30, Sala Arte și hărți, blocul II, etaj 1 (str. 31 august 1989, 78).

Zilele Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova,

ediția a 6-a, 11-15 noiembrie 2024

„De ce contează știința – Implicarea minților și dezvoltarea viitorului”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează ediția 6-a a Zilelor Științei, în acord cu Ziua internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare. Zilele Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova își propune să promoveze un context social favorabil pentru știință, să sprijine dezvoltarea cunoștințelor și abilităților cetățenilor, și să intermedieze familiarizarea utilizatorilor cu realizările cercetărilor și evoluția domeniilor științifice.

Activitățile vor fi centrate pe consolidarea gradului de conștientizare a publicului larg despre rolul științei pentru societățile pașnice și durabile; promovarea Științei participative în comunitate și a culturii științifice deschise; încurajarea educației pentru mediu a utilizatorilor-cercetători; promovarea importanței și impactului fenomenelor științifice; digitalizarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă; promovarea rezultatelor activității de cercetare la BNRM; dezvoltarea competențelor de cercetare a utilizatorilor și personalului de bibliotecă.

Ediția a 6-a a Zilelor Științei include trei direcții de conținut: argumentarea rolului bibliotecii în crearea unei societăți informaționale conectată și durabilă (explorarea direcțiilor de cercetare în domeniul biblioteconomiei și științei informării, rolul biblioteciilor în epoca transformării digitale, inovarea serviciilor de bibliotecă pentru comunitatea academică); importanța rezultatelor activității de cercetare la BNRM în dezvoltarea domeniului biblioteconomic; dezvoltarea competențelor de cercetare a personalului de bibliotecă.

 

Agenda Zilelor Științei la Biblioteca Națională

Expoziţie tematică

„Organizația Națiunilor Unite - promotor al păcii, demnității și a egalității pentru o planetă sănătoasă’”

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul să viziteze expoziţia tematică „Organizația Națiunilor Unite - promotor al păcii, demnității și a egalității pentru o planetă sănătoasă”, organizată cu scopul de a informa, sensibiliza și familiariza publicul larg despre importanța si rolul Organizației Națiunilor Unite pe arena mondială. Documentele expuse conțin o descriere a originii, misiunii, structurii și scopurilor principale ale ONU, pun în evidență continuitatea durabilă a ONU în calitate de centru al comunității internaționale.

Expoziția cuprinde circa 80 de publicații din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și sunt sistematizate în compartimentele: Apărarea drepturilor omului - sarcina prioritară ale unui stat modern, ce reflectă culegeri de acte normative privind drepturile omului, convenții și rapoarte privind respectarea și protecția drepturilor omului; ONU - actor global în dezvoltarea și promovarea democrației și cooperării între popoare, oglindește contribuirea ONU la asigurarea libertăților și democrației la nivel internațional, dezvoltării relațiilor de cooperare dintre națiuni, promovării progresului social și a drepturilor omului.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 octombrie – 24 decembrie 2024, Centrul de Informare ONU, blocul central, et. 2 (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție tematică

„Dumitru Matcovschi, poetul - simbol al Basarabiei.

85 de ani de la naștere”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Biblioteca Parlamentului Republicii Moldova, organizează expoziția cu genericul „Dumitru Matcovschi, poetul - simbol al Basarabiei. 85 de ani de la naștere”, care valorifică și promovează rolul personalității renașterii naționale, care a stat strajă la hotarele libertăţii Republicii Moldova. Opera lui Dumitru MATCOVSCHI a reuşit să pătrundă adânc în sufletul neamului şi al poporului, fiind simbolul rezistenței și continuității prin cultură, al spiritului românesc în spațiul unic și unitar al poporului nostru de pe cele două maluri ale Prutului. Expoziția conține opera scriitorului, volume de poezii, proză, dramaturgie, monografii, albume, CD-uri cu cântece pe versurile poetului, ediții periodice etc. Vor fi prezentate primele volume de versuri („Maci în rouă”, 1963), romane, volume de dramaturgie, lucrări semnate de Dumitru Matcovschi după anii de luptă pentru viață, etc.

Publicațiile sunt sistematizate în compartimente: Viața și activitatea literară, științifică și politică; Poezie, proză, dramaturgie; Cântece pe versurile lui Dumitru Matcovschi; Dumitru Matcovschi – pilon al demnității naționale.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2024, Muzeul Parlamentului Republicii Moldova (bld. Ștefan cel Mare și Sfânt, 105).