roenfr

Expoziție tematică

„CĂLĂTORII LITERARE ÎN LUMINA SĂRBĂTORILOR

TRADIȚIONALE DE IARNĂ”

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a expus expoziția tematică „Călătorii literare în lumina sărbătorilor tradiționale de iarnă”, care vine să promoveze lucrări ale autorilor clasici și contemporani români ce oglindesc tradițiile sărbătorilor de iarnă, dar și cărți pentru copii, cărți poștale și felicitări ce reprezintă sărbătorile de iarnă și tradițiile naționale.

În expoziție se regăsesc și noi apariții editoriale: Buzu, Teodor. Acasă în lume, 2023; Colindul și Cântecul de stea - rădăcini și tradiții, alcătuitor Tamara Coșciug, 2023; Moldovan, Gabriela-Gutiera. Crăciunul vine la toți, 2023; Negrilă, Ion.Țara Făgărașului, educație și spiritualitate, obiceiurile de Crăciun, 2024; Cotidianul, tradițiile calendaristice și familiale în satele din cadrul rezervației cultural-naturale „Orheiul vechi”, Vol. 1, 2023; dar și cărți poștale Bereghici A. Iarna în Moldova, 2024; Țurea Valeriu. Sărbători de iarnă în filatelia Republicii Moldova, 2024 ș.a.

Expoziția poate fi vizitată până la 15 ianuarie 2025, spațiul expozițional, blocul central, etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție tematică

„Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește”

În preajma sărbătorilor de iarnă, dar și în contextul promovării valorilor europene prin lectură, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „Crăciunul în Europa – sărbătoarea care ne unește”. Nașterea Domnului este prilejul unei sărbători care aduce multă bucurie în sufletele oamenilor, aceștia urmând tradiţii şi obiceiuri adaptate culturii lor, vechi de ani de zile. În diverse țări din Europa este sărbătorită în diverse moduri – cu tradiții în care există asemănări între popoare, dar și cu deosebiri.

Expoziția își propune să reunească variatele semnificații, simboluri și expresii ale Crăciunului, să insufle publicului emoțiile specifice acestei sărbători. Sunt expuse circa 200 de cărți dedicate magiei Crăciunului, din care doritorii vor afla istoria apariției și răspândirii acestei sărbători, curiozități și superstiții  din diferite țări, colinde, poezii și cântece, rețete culinare interesante pentru masa de Crăciun, decorațiuni neobișnuite pentru brad, ilustrate și cărți poștale.

Documentele expuse sunt sistematizate în compartimente: originea și istoria Crăciunului; magia Crăciunului în simboluri; colinde pentru suflete, imnuri pentru inimi bune; O, brad frumos, o, brad frumos...; obiceiuri și tradiții de Crăciun în Europa; tradiții culinare pentru masa de Crăciun; felicitări și cărți poștale de Crăciun; Crăciunul în artele plastice; personajele Crăciunului; lumea poveștilor de Crăciun.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 decembrie 2024 - 15 ianuarie 2025, în spațiul expozițional, parterul instituției, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Expoziție de documente

VOLTAIRE, AMBASADOR AL CULTURII FRANCEZE DIN SEC. AL XVIII-LEA

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze expoziția de documente, „Ambasador al culturii franceze din sec. XVIII, François-Marie Arouet de VOLTAIRE”, dedicată aniversării a 330 de ani de la nașterea marelui scriitor, figură emblematică a Iluminismului francez. Enciclopedist și umanist, scriitor și filozof, ambasador al culturii franceze în străinătate, Voltaire (1694-1778) este unul dintre premergătoare ideilor democratice și exprimă spiritul secolului Luminilor, epocii numite și „secolul lui Voltaire”.

Expoziția cuprinde diverse documente: operele lui Voltaire în limba franceză și în traduceri în limbile română, engleză, rusă, enciclopedii, lucrări de referință, monografii, cărți de critică literară și de istorie a literaturii franceze din perioada respectivă, articole din publicații periodice străine.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie 2024, în spațiul expozițional Literaturile lumii, blocul central, etajul 3 (din strada 31 August 1989, 78A).

Expoziție tematică

„Membrii Academiei de Știință la ceas aniversar”

În cadrul Zilelor Științei marcate în perioada 11-15 noiembrie la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în acord cu Ziua internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, Vă invităm să vizitați expoziția tematică „Membrii Academiei de Știință la ceas aniversar”, organizată pentru a evidenția și ridica gradul de conștientizare a publicului larg despre rolul științei în societate. Expoziția înserează cca 160 de documente din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și reflectă viața și activitatea savanților – academicieni jubiliari, publicațiile și realizările științifice ce se înscriu în rândul celor mai valoroase cercetări din toate domeniile științei, care au făcut adevărate revoluții în dezvoltarea științei Moldovei și care colaborează/colaborat intens cu centrele științifice internaționale.

Sunt etalate publicații ce reflectă și o altă pleiadă de academicieni jubiliari precum: Maria Palistrant, fiziciană, doctor habilitat în științe fizic-matematice, profesoară un iversitară,membru de onoară al AȘM; Anatol Ciobanu, lingvist, doctor habilitat în filologie, Cavaler al „Ordinului Republicii”; Ion Dediu, biolog, specialist în ecologie, zoologie; Alexadru Roșca, filosof, politolog, doctor habilitat în filosofie; Vasile Procopișin, specialist în farmaceutică, doctor habilitat, Cavaler al „Ordinului Republicii”; Ion Ababii, medic, specialist în domeniul otolaringologiei, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, inventator, membru titular al AȘM; Dumitru Matcovschi, poet, prozator, publicist, dramaturg, traducător, membru titular al AȘM, Cavaler al „Ordinului Republicii” și alții.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 10 noiembrie 2024, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție de publicații

„PATRIMONIUL ARHITECTURAL AL CHIȘINĂULUI

ÎN ARTA PLASTICĂ BASARABEANĂ (sec. XIX – sec. XX)”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită doritorii la o nouă expoziție tematică cu genericul „Patrimoniul arhitectural al Chișinăului în arta plastică basarabeană (sec. XIX – sec. XX)”. Expoziția cuprinde circa 200 de publicații (enciclopedii, monografii, albume, ediții periodice, pliante, fotografii, cărți poștale, hărți etc.), care reflectă diverse abordări ale istoricilor din domeniul urbanismului și al patrimoniului arhitectural, concepte și noțiuni de urbanism și patrimoniu arhitectural, aspectele legale, tehnice și economice ale patrimoniului arhitectural. Un compartiment oglindește Chișinăul văzut în diferite ipostaze de artiștii plastici ai neamului, în albume, cărți poștale și fotografii ale Chișinăului din sec. XX.

Expoziția este deschisă pentru vizitatori începând cu 1 noiembrie 2024, în spațiul expozițional Colecția Arte și hărți, blocul II, etajul 1 (str. 31 august 1989, 78).

Expoziţie tematică

„Organizația Națiunilor Unite - promotor al păcii, demnității și a egalității pentru o planetă sănătoasă’”

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită publicul să viziteze expoziţia tematică „Organizația Națiunilor Unite - promotor al păcii, demnității și a egalității pentru o planetă sănătoasă”, organizată cu scopul de a informa, sensibiliza și familiariza publicul larg despre importanța si rolul Organizației Națiunilor Unite pe arena mondială. Documentele expuse conțin o descriere a originii, misiunii, structurii și scopurilor principale ale ONU, pun în evidență continuitatea durabilă a ONU în calitate de centru al comunității internaționale.

Expoziția cuprinde circa 80 de publicații din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și sunt sistematizate în compartimentele: Apărarea drepturilor omului - sarcina prioritară ale unui stat modern, ce reflectă culegeri de acte normative privind drepturile omului, convenții și rapoarte privind respectarea și protecția drepturilor omului; ONU - actor global în dezvoltarea și promovarea democrației și cooperării între popoare, oglindește contribuirea ONU la asigurarea libertăților și democrației la nivel internațional, dezvoltării relațiilor de cooperare dintre națiuni, promovării progresului social și a drepturilor omului.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 octombrie – 24 decembrie 2024, Centrul de Informare ONU, blocul central, et. 2 (str. 31 august 1989, 78A).

Expoziție de pictură
„Arheologia memoriei, de Eleonora Brigalda"

 

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Salonul de Artă în cadrul căruia va fi vernisată expoziția de pictură cu genericul „Arheologia memoriei", autor Eleonora Brigalda, în scopul promovării valorilor culturale naționale și a creației artistice contemporane.

Expoziția reflectă o căutare interioară, o cercetare artistică a memoriei personale și colective. Lucrările expuse reprezintă o invitație la redescoperirea trecutului și la reevaluarea importanței memoriei în construirea identității noastre. Eleonora Brigalda explorează teme adânc înrădăcinate în istoria și identitatea culturală a Moldovei, inspirate de arheologie, elemente etnice și simboluri arhetipale, este o incursiune în straturile arheologiei spirituale și etnice ale Moldovei, printr-o abordare simbolică și profund personală a temelor sciților și ale tradițiilor locale. Prin intermediul lucrărilor expuse, pictorul ne invită să reflectăm asupra rădăcinilor noastre culturale, asupra modului în care tradițiile străvechi continuă să ne influențeze și să modeleze identitatea.

Expoziția va fi deschisă din 9 octombrie 2024 – 30 octombrie 2025, spațiul expozițional, parter, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 A).